ASIATIETOA
Ylisukupolviset traumataakat
Koska elämäntehtäväni on ehkäistä syrjäytymistä sekä auttaa ihmisiä käsittelemään ylisukupolviset traumataakat, haluan tuoda omassa terapia- ja valmennustyössäni esiin myös ylisukupolvisten traumataakkojen yhteyden sosiaalisten tilanteiden haasteisiin, epävarmuuteen, ahdistuneisuuteen, yksinäisyyden tunteeseen, ulkopuolisuuden tunteeseen, pelkotiloihin, masennukseen, väkivaltaan jne.
Koska elämäntehtäväni on ehkäistä syrjäytymistä sekä auttaa ihmisiä käsittelemään ylisukupolviset traumataakat, haluan tuoda omassa terapia- ja valmennustyössäni esiin myös ylisukupolvisten traumataakkojen yhteyden sosiaalisten tilanteiden haasteisiin, epävarmuuteen, ahdistuneisuuteen, yksinäisyyden tunteeseen, ulkopuolisuuden tunteeseen, pelkotiloihin, masennukseen, väkivaltaan jne.
Juurisyihin keskittyminen
Ylisukupolviset traumataakat ovat yksi suuri sairauksien aiheuttaja. Niin psyykkiset, fyysiset kuin sosiaaliset ongelmat ovat hyvin usein juuri näiden traumataakkojen seurausta. Kun keskitytään juurisyihin oireiden sijaan päästään käsiksi ongelmien ytimeen. Tämä juurisyy voi olla useidenkin sukupolvien takana tai oman elämän aikana tapahtunut traumaattinen käsittelemätön kokemus. Esim. sota-ajalta on hyvin monilla vielä käsittelemättömiä traumataakkoja, jotka heijastuvat omaan elämään vaikeuksina selvitä elämän haasteista, jopa jokapäiväisistä arkisista toimista. Erityisherkkyys voi lisätä näitä haasteita entisestään.
Kun lapsena koetut traumaattiset kokemukset jäävät tunnetasolla käsittelemättä, aiheuttavat nämä käsittelemättömät tunteet vanhemmiten joko psyykkisisiä, fyysisiä tai sosiaalisia ongelmia tai jopa näitä kaikkia samaan aikaan. Näistä esimerkkinä ovat sulkeutuneisuus, masentuneisuus, väkivaltaisuus, vihamielisyys, pelokkuus, jännittäminen, ahdistuneisuus, kiputilat, sydänoireet ja monet sairaudet. Myös päihteiden käyttämisen ja syömishäiriöiden juurisyy juontuu useimmiten joko omasta lapsuudesta tai jopa hyvin syvältä sukupolvien takaa. Yksi huolestuttava ja myös lisääntyvä ongelma, johon ylisukupolviset traumataakat voivat johtaa, on syrjäytyminen.
Mitä aikaisemmin päästään käsiksi ongelman ytimeen, sitä helpommin ongelma on selvitettävissä. Myös lapset kykenevät purkamaan tunteitaan, vaikka eivät kovin varhain sanallisesti, mutta esim. värein ja kuvin. Kukkaterapiatipat ovat erittäin toimivia lasten tunteiden ja mielen säätelyssä ja estämässä myös tunnelukkojen syntymistä.
Alitajuntainen työskentely
On monesti vaikea ymmärtää, mistä omat haasteet ovat lähtöisin. Siksi tähän tarvitaan ammattiapua ja nimenomaan henkilö, joka on itse perehtynyt ylisukupolvisten traumataakkojen purkamiseen. Juurisyyt haasteisiin voivat olla joko omassa lapsuudessa tapahtuneissa tiedostamattomissa käsittelemättömissä tilanteissa, esim. hylkäämis- tai väkivalta kokemus tai monien sukupolvien takana tapahtunut traumaattinen kokemus. Pienikin traumaattinen kokemus voi johtaa suuriin haasteisiin aikuisuudessa.
Alitajuntaisen tunnekeskeisen työskentelyn avulla päästään kevyemmin ja nopeammin juurisyihin eli tunnelukkoihin ja uskomuksiin käsiksi ja saadaan myös puhdistettua nämä pois alitajunnasta. Oma perinteisen kiinalaisen lääketieteen filosofian tuntemus ihmisen tunteiden, mielen ja kehon kokonaisvaltaisuudesta helpottaa juurisyyn ymmärtämistä.
Kun tunteita lähdetään käsittelemään monien työkalujen avulla ja ongelman juurisyyhyn sisältävään tunteeseen päästään käsiksi, vapautuu tämä ongelma. Usein tunne voidaan käsitellä tiedostamatta, mistä se on syntynyt. Silloinkin juurisyy vapautuu. Alitajuntainen työskentely on kevyempää kuin jokaisten vanhojen asioiden pintaan nostaminen käsiteltäviksi.
Alitajuntaista työskentelyä voidaan tehdä esim. tunnekeskeisessä terapiassa kukkaterapiatippojen, värien ja NLP:n menetelmien avulla. Myös akupunktioterapiassani voidaan vapauttaa alitajuntaisia kehollisia tunnelukkoja.
Lopputulos
Terapiaprosessin kesto voi vaihdella riippuen omasta halusta tai voimavaroista käsitellä tunteita. Koska asiakkaani saa myös työkaluja kotiin, nopeuttaa tämä prosessia. Joka tapauksessa lopputulos on vapauttava ja omia voimavaroja lisäävä. Tavoitteena on tulla näkyväksi omine hyveineen, jotka ovat jo olemassa, mutta alitajunnassa piilossa tunnelukkojen ja uskomusten alla.
Kun lukot vapautuvat, tulevat esiin rakkaus, ilo, rohkeus, lempeys, voima ja kaikki muut hyvät ominaisuudet ja vahvuudet, joita kullakin ihmisellä aidosti on. Myös oma elämänsuunta, tarkoitus ja merkityksellisyys tulee näkyväksi tämän prosessin myötä.
Asiakaskokemus
”Noin seitsemän kuukautta taaksepäin kävin ensimmäisen kerran taideterapiakäynnillä Tuulia luona. Koin siihen tarvetta, koska en tuntenut pystyväni olemaan aidosti oma itseni edes läheisteni seurassa, koin suuria haasteita tavallisissa päivittäin tapahtuvissa vuorovaikutustilanteissa. En ”saanut suutani auki”, uskaltanut sanoa omaa mielipidettäni yleisesti keskusteltavaan asiaan, huomasin aina vetäytyväni julkisessa tilanteessa syrjään, parisuhde-elämäni oli ollut käytännössä olematonta. Tämä haittasi itseäni ja halusin muuttaa elämääni. En halunnut olla enää se epävarma, muita myötäilevä, ajoittain ahdistustakin tunteva hiljainen tyttö, jolla on erittäin huono itsetunto. Nyt sai riittää. Olin hakenut apua jo kahdesti kolmen vuoden sisään, mutta lopullista hyötyä en ollut kokenut. Kolmas kerta sanoo toden nyt.
Ensimmäisellä kerralla ja vielä pari kuukautta säännöllisten käyntien jälkeenkin, minun oli hyvin vaikea puhua omista asioistani aiheesta riippumatta. Sain ponnistella paljonkin, jotta saisin asiani ilmaistua eikä se aina lopultakaan onnistunut. Erityisesti terapiakertojen alku tuntui ajoittainkin hyvin kiusalliselta, ahdistavalta, vaikka toisaalta koin myös onnistumisen tunteita siitä, että sain kokemuksen itselleni korkean kynnyksen asian kertomisesta ääneen vieraalle ihmiselle. Tunsin siitä iloa, vaikka kyseessä ei kuulostakaan olevan iso asia. Minulle se sitä oli.
Työskentelyn alussa en edes tunnistanut tai osannut tuntea asioita, joita tänä päivänä osaan. Monien tunteiden nimeäminenkin tuntui ylitsepääsemättömältä, myös oli sitä. Välillä tuli hieman tyhjä tunne siitä, miten olen nämä kaikki vuodet voinut olla tuntematta ainakaan tietoisesti läpi käytyjä tunteita tai padonnut ne sisääni. Ajatus siitä, mikä on vialla tuli mieleen… Lopulta mikään ei ole vialla, en vain ollut sitä itse osannut jäsentää ja kohdentaa tai nimetä kaikkia tunteita oikein. Tarvitsin apua siihen. Myös monia ns. ahaa-elämyksiä matkan varrella on tullut koettua. Vaikka jokin haaste ilmeneekin esimerkiksi ihmissuhde-elämässä, voivat syyt siihen olla jossain aivan muulla elämänalueella. Ihminen todellakin on kokonaisvaltainen olento.
Asiat, joita terapiassa käsiteltiin, nostivat esiin myös tunteita kuten pelko, viha ja katkeruus. Toisaalta koin hyvänä sanoa jo nuo sanat edes ääneen, toisaalta koin olevani paha ihminen tuntiessani kyseisiä asioita esimerkiksi läheisiäni kohtaan. Nyt olen kuitenkin hyvinkin tyytyväinen, että olen mielestäni löytänyt omien haasteideni ytimen ja asian, johon kaikki usein kulminoituu. Pelkoon. Koen myös vapauttavana sen, että minulla on aina paikka, jossa voin vapaasti puhua tai tehdä muutakin kyseiseen tunteeseen tai ajatuksiin liittyvää. Tiedän olevani hyvissä käsissä ja luotan tulevaisuuteen.
Paitsi että olen saanut uuden oven auki tunne-elämässäni, koen muuttuneeni myös sosiaalisesti ja aivan joka alueella. En pelkää tilanteita, joissa joudun sanomaan omia mielipiteitäni niin paljoa, jännitys on huomattavasti kuvaavampi sana. Puhumaton, epävarma tilanteesta eristäytyjä on muuttunut ihmiseksi, joka uskaltaa luottaa itseensä ja tuntee olevansa arvokas. Ihmiseksi, joka ei pakene sosiaalista tilannetta vaan ainakin seuraa sivusta ja todennäköisesti myös kommentoi keskustelua. Ihmiseksi, joka on kuullut useammaltakin tutulta siitä, kuinka on aivan erilainen kuin puoli vuotta sitten, puhuu paljon, ei ole passiivinen ja on iloisempi. Kehittyminen ja oppiminen jatkuvat vielä läpi koko elämän, mutta olen erittäin iloinen nyt jo reilun puolen vuoden aikana saavuttamastani edistyksestä. Tunnen suurta kiitollisuutta ja onnekkuutta siitä, että olen kasvanut siihen pisteeseen, että hain keväällä apua ja sain sitä suurella kädellä. Elämänlaatuni on parantunut huomattavasti ja katson tulevaisuuteen kirkkain silmin.”
– Jonna 28 v Tunnetyöskentelyn kulkua v. 2014
Tuulia Repo
Tunnekeskeinen terapeutti ja -valmentaja
LogoArt-taideterapeutti
Voimavarakeskeinen työnohjaaja
Kiinalaisen lääketieteen akupunktioterapeutti
NLP-ohjaaja
Kouluttaja